Over Ella

Ella Koopman (Dordrecht, 1947) is onder meer een Nederlands textielontwerper.
Van 1965 t/m 1972 studeert zij schilder- en beeldhouwkunst aan de Kunstacademie van Rotterdam en aan de Rijksacademie in Amsterdam.
Vanaf 1975 is zij werkzaam als kunstenaar. In de loop der tijd groeit haar werk van figuratief-naturalistisch naar abstractie.
Midden jaren tachtig gaat zij experimenteren met niet opgespannen stukken linnen, die door vouwen, plooien en stikken reliëf krijgen, waarna deze beschilderd worden. Er ontstaan grote kimonoachtige object-jassen,  later kamerschermen en losse stoffen, geschikt voor tal  van decoratieve doeleinden. In haar visie kunnen de doeken als schilderijen aan de wand gehangen worden en op meerdere andere wijzen gebruikt worden.

In 1985 krijgt zijn haar eerste solotentoonstelling in het West-Fries Museum in Hoorn.

In 1996 krijgt zij een solo tentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum, waarin haar stoffen leidend zijn in de ontwerpen van couturiers als Claude Montana, Jean Charles de Catelbajac, Louis Feraud en de Nederlandse couturiers Frank Govers, Frans Molenaar en Mart Visser en schoenontwerper Jan Jansen.

Het Tilburgs Textielmuseum koopt werk aan. Ook zijn haar werken te vinden in de interieurs van het Maagdenhuis van de Universiteit Amsterdam, in de cruiseschepen van de Holland Amerika Lijn. 

Keramiek Ella KoopmanIn 2015 heeft Ella haar oude liefde voor het boetseren weer opgepakt. Haar keramiek combineert zij met de stoffen die uitmonden in installaties waardoor een groot monumentaal eindbeeld ontstaat.

Inmiddels experimenteert ze ook weer met opgespannen stoffen.

Ella:
“Panta rhei, alles is in beweging.
Het wisselend licht speelt over mijn werk als over een landschap.
Een  werk is niet statisch, maar verandert binnen de context waarin men het ziet.
De huid van de wereld houdt me nog steeds bezig.
Voorzichtig onderzoek ik hoe illusie op het doek (2D) te verbinden met echte materie (3D.)
Tactiliteit speelt een grote rol.”